Terugblik op het inzichtelijk college van Remco Breuker: Noord-Korea's opmerkelijke terugkeer in de internationale wapenhandel
Tijdens het tweede Leids Actualiteitencollege op 1 februari jl heeft Professor Remco Breuker, vooraanstaand deskundige op het gebied van Korea, inzicht gegeven in de opmerkelijke terugkeer van Noord-Korea in de internationale wapenhandel. Professor Breuker legde uit dat Noord-Korea in het verleden een belangrijke wapenexporteur was voor landen die elders geen wapens konden kopen of er simpelweg niet genoeg geld voor hadden. Dit gold ook voor landen met verouderde Sovjetwapens die alleen in Noord-Korea gemoderniseerd konden worden. Als gevolg van internationale sancties tegen Noord-Korea was de wapenexport sinds 2009 echter afgenomen. Desondanks bleven er nauwe contacten bestaan met bepaalde landen en groeperingen, waaronder Assad in Syrië die Noord-Koreaanse wapens gebruikte, evenals diverse Afrikaanse landen en partijen als Hezbollah.
De Russische invasie in Oekraïne heeft de wereldsituatie en internationale afspraken ingrijpend veranderd: internationale sancties hebben aan effectiviteit ingeboet en Noord-Korea levert opnieuw wapens, munitie en raketten. Noord-Koreaanse wapens verschijnen regelmatig in Rusland en het Midden-Oosten, waaronder in Gaza. Met de groeiende wapenindustrie en de toenemende invloed van niet alleen Noord-Korea, maar ook van Rusland, China, Iran en Syrië, lijkt er een nieuwe, alternatieve wereldorde te ontstaan. De internationale sancties hebben in het verleden de legale wapenhandel stil gezet, maar de wereldwijde onrust, zorgt ervoor dat minder of nauwelijks nog gekeken wordt of je de goede papieren hebt om wapens te leveren.
Voor Noord-Korea lijkt dit gunstig uit te pakken. Een aanzienlijk deel van hun economie is gericht op wapenhandel. Het leveren van wapens en soldaten aan andere landen heeft vaak een positieve invloed op de economie, en het lijkt erop dat Noord-Korea hierop inzet. Ze hebben gedurende vele jaren geïnvesteerd in het ontwikkelen van kennis, zowel intern als verkregen uit Rusland en Oekraïne, en mogelijk via verborgen netwerken wereldwijd. Bovendien beschikt Noord-Korea over aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen. Eerder hadden ze een tekort aan energie en gas, maar dankzij verbeterde banden met Rusland is dat nu minder een probleem. Met hernieuwde energiebronnen is er een enorme toename in de productiecapaciteit mogelijk in Noord-Korea.
Er werd tevens gevraagd vanuit het publiek of er positieve aspecten te benoemen zijn over Noord-Korea, en dat is zeker het geval. Remco was vooral lovend over de Noord-Koreaanse bevolking zelf, beschrijvend hoe vriendelijk en aangenaam ze zijn. Als je ooit de kans hebt, raadde hij aan om zeker een gesprek met hen aan te gaan.
Tot slot gaf moderator Floris Harm (directeur Leiden Asia Centre en voormalig journalist) nog een aantal tips aan de bezoekers om nog meer inzicht en informatie rondom Noord-Korea te verkrijgen:
- Podcast: De Lazarus Heist, van BBC)
- Boek: Hand in hand in het donker, van Barbara Demick (origineel: Nothing to envy)
- Documentaires van Nick Bonner
--
Het Leids Actualiteitencollege is een initiatief van LeidenGlobal. Tijdens deze ‘colleges’ delen deskundigen beknopte achtergrondinformatie over actuele onderwerpen die verband houden met specifieke regio's en culturen. Vervolgens bieden we ruimschoots gelegenheid voor vragen vanuit het publiek en kennisuitwisseling. Het tweede Leids Actualiteitencollege was opgezet in een samenwerking met het Leiden Asia Centre op locatie BplusC Centrale Bibliotheek Leiden.
(Verslag: Aphroditi Zoulfoukaridis)